Blog

Blog juni 2018

Jonge vogeltjes, oppakken of niet?

Het is weer de tijd van het jaar waarin jonge vogeltjes geboren worden, opgroeien en uitvliegen.
Het kan dan ook gebeuren dat je zo’n klein gevederd beestje op de grond vindt. Maar wat doe je dan? Mag je jonge vogels oppakken? Moet je ze terugzetten in het nest? Moet je ze overdragen aan de dierenambulance? Mag je ze zelf verzorgen?
Het antwoord is heel simpel: Laat ze maar met rust, de natuur regelt het prima zelf!

Vogeltjes op de grond

Een vogeltje op de grond is helemaal niet zo gek. Kuikens kunnen niet gelijk vliegen, net zoals een baby niet gelijk kan lopen. Zelfs als zij het nest verlaten is het vliegen nog lastig en zijn ze aan het leren. Ze vallen dus nog weleens uit hun nest of uit de boom en komen op de grond terecht. Foutje kan gebeuren.

Jonge vogels oppakken

Maar ja, nu ligt dat jonge vogeltje op de grond en pa en ma zijn nergens te zien. Het kan er wat zielig uit zien en je wilt graag helpen. Een veel gestelde vraag is of je jonge vogels mag oppakken of niet. Het gerucht luidt dat vogels hun jongen niet meer accepteren als er een mensenlucht aan het vogeltje zit. Dit gerucht is niet waar. Over het algemeen kunnen vogels niet zo heel goed ruiken. Een mensenlucht is het probleem dan ook niet. Het is meer het feit dat als je ze oppakt, je het jong vaak ook verplaatst. De kans ontstaat hierdoor dat de ouders hem of haar niet meer kunnen vinden.

Piepend kuikentje

Gelukkig is het kleine vogeltje niet dom en piept het om te laten weten waar hij is. Ook al zie je de ouders nergens, vaak zijn ze wel in de buurt. Zij zijn waarschijnlijk ergens voedsel aan het verzamelen. Zodra ze dat hebben gevonden, is de kans groot dat ze wachten tot jij bij het jong weggaat, zodat ze deze kunnen voeren. Blijf dus op een afstand van het beestje. Het diertje wordt gewoon verzorgd, ook al ligt het op de grond.

Vogeltje

In gevaar

Natuurlijk kan het zijn dat je nieuwe gevederde vriend op een plek ligt waar gevaar op de loer ligt. Jouw vleesliefhebbende huisdier loopt buiten los, de buurkat komt geregeld in de tuin of het diertje ligt midden op de oprit en jij moet met de auto weg. Het is logisch dat je het vogeltje dan graag wilt oppakken en verplaatsen. De tip is om handschoenen aan te doen, zo voorkom je dat eventuele ziektes overgedragen worden. Pak het beestje voorzichtig op. Hij gaat waarschijnlijk iets tegenstribbelen, dus zorg dat je zijn pootjes en vleugels zo vast hebt, dat ze niet kunnen beschadigen. Dit kan je voorkomen door de pootjes en de vleugels dichtbij het lijfje te houden. Hoe minder hij kan bewegen, hoe minder schade hij zal oplopen. Let er wel op dat je het fragiele beestje niet fijn knijpt! Plaats het indien mogelijk terug in het nest of zet het op een beschutte plek. Let op dat je het niet dichtbij een diepe waterplas of vijver neerlegt waar het diertje in kan vallen. Doe dit alles zo snel mogelijk, zodat het diertje zo min mogelijk stress ervaart.

Weesvogeltje

Heb je de jonge vogel een langere tijd bestudeerd en in de gaten gehouden, en weet je zeker dat de ouders er niet meer naar omkijken? Dan kan je er altijd nog voor kiezen om de dierenambulance te bellen of het diertje overdragen naar een vogelopvang. Kuikens worden de hele dag door gevoerd, dus totdat ze weg zijn, kan je ze verzorgen met wat kattenvoer uit blik. Het is bij de wet verboden om een vogel zelf op te voeden, dus breng het dan ook wel weg of laat het ophalen!

Al met al:
Jonge vogels oppakken mag, maar alleen als het echt noodzakelijk is!
Verder zorgen vader en moeder voor de kleine. Zodra de vogeltjes genoeg hebben geleerd van de ouders en hun eigen vleugels goed kunnen uitslaan, zullen ze zelf op pad gaan en hun eigen avonturen beleven.